Er zijn voor de nabestaanden zoveel keuzes te maken voor de uitvaart, zoals welke kaarten, of wat voor kist of vervoer kiezen we? Maar het kiezen van bloemen is ook een opmerkelijk onderdeel. Zowel voor, tijdens als na de uitvaart kunnen bloemen een belangrijke rol spelen. Voor de directe familie, maar ook voor vrienden en andere nabestaanden. Juist in tijden van verlies, afscheid en verdriet geven bloemen troost en betuigen ze respect. Zowel in de dagen voor de uitvaart thuis, als bij de dag van de uitvaart, geven ze een gevoel van warmte en medeleven. Je kunt daarmee laten voelen wat de overledene voor je betekende.
Bloemen uitzoeken wordt steeds meer gezien als een ritueel. Dingen zelf doen rondom een uitvaart is sowieso van grote waarde bij het accepteren van een overlijden en de bloemen en kleuren kiezen is daar een goed voorbeeld van.
Vroeger ging men er vooral van uit wat standaard was, waarbij de betekenis en kleur van een bloem zorgvuldig meegewogen werden. Vaak werd er toen gekozen voor de rustige en neutrale kleur wit.
Tegenwoordig zoekt men steeds vaker naar wat past bij de overledene (geen strakke biedermeier bij een springerig type) en zijn of haar favoriete bloem of -kleur. Nog steeds is wit geliefd maar daarnaast zien we volop kleur en vertellen de rouwstukken soms een heel verhaal door eigen materialen en groeten of fruit uit de eigen moestuin te verwerken. Wat een prachtige manier om herinneringen te koesteren!
Er zijn geen strenge regels voor het (laten) samenstellen van een rouwstuk of -boeket. Ga maar uit van wat goed voelt en wat de overledene centraal stelt. Welke kleur had zijn of haar voorkeur en welke betekenis wil je uitdrukken met de keuze van de bloemen aan bijvoorbeeld liefde (rode roos), dankbaarheid (hortensia) of vriendschap (acacia)?
Een paar weken geleden mocht ik een uitvaart leiden van een mevrouw die altijd heel oprecht en puur in het leven had gestaan. De echtgenoot en kinderen hadden dat altijd zo gewaardeerd en zochten naar een bloem die daar uitdrukking aan gaf om mee te geven op de kist. Ze kozen voor vergeet-mij-nietjes. De naam zegt het al: "een bloem die je niet doet vergeten. Voor altijd ben ik bij jou in gedachten, een teken van ware liefde en hoop". Uit grote manden mocht iedere gast een toefje vergeet-mij-nietjes pakken en op de kist leggen. Uiteindelijk was de hele kist bedekt met zachtblauwe bloemetjes, waarna de kist daalde in het graf. Oprecht en puur.
Niet iedereen kiest voor bloemen. Als de familie op de kaart of in de rouwadvertentie aangeeft dat zij geen bloemen wensen, moet iedereen zich daar natuurlijk ook aan houden. Een bos bloemen sturen naar een vriendin of zwager in de rouw na de uitvaart kan wel een mooi gebaar zijn om te laten zien dat je aan hem of haar denkt.
Na de begrafenis worden de bloemen op het graf gelegd. Bij een crematie kunnen de bloemen bij het crematorium op een bloemenheuvel of langs een bloemenpad gelegd worden. Maar natuurlijk kun je ze ook mee naar huis nemen om bijvoorbeeld op een tuintafel te leggen of kun je een paar bloemen meenemen voor in een vaasje.
Tot slot een advies: de bloemstukken kunnen beter niet te vroeg gemaakt of besteld worden zodat ze op de dag van de uitvaart mooi vers zijn. Maar als je uit meeleven bloemen wilt sturen, doe het dan uiterlijk op de dag voor de uitvaart. Want op de dag zelf zijn de naasten al druk genoeg.