De wet stelt zowel een minimum als een maximum termijn aan het tijdstip van begraven of cremeren na het overlijden. De minimum termijn is 36 uur. Van oudsher is de reden hiervoor, het voorkómen van het begraven of cremeren van een schijndode. En de maximum termijn is 6 werkdagen na het overlijden.
De reden hiervoor is dat de volksgezondheid geen gevaar mag lopen. Als iemand bijvoorbeeld op donderdagochtend overlijdt, dan is de daarop volgende donderdag de uiterlijke dag dat de uitvaart moet plaatsvinden. Dat is dus in totaal 8 dagen.
Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen op de regel. Een uitzondering op de maximum termijn wordt bijvoorbeeld gemaakt wanneer een overledene vanuit een ander land Nederland wordt binnengebracht. Maar ook als een familie gekozen heeft voor thanatopraxie (lichte balseming) waardoor de ontbinding van het lichaam wordt geremd en je wel met de uitvaart kunt wachten tot 10 dagen na het overlijden. Een arts moet bij verlenging van de maximum termijn een verklaring van geen bezwaar afgeven.
Wanneer men binnen de minimum termijn van 36 uur de begrafenis of crematie wil laten plaatsvinden, moet de officier van justitie instemming geven.
Gelukkig heeft Corridor uitvaartverzorging nog maar 1 keer meegemaakt dat een familie uiteindelijk koos voor een crematie binnen 48 uur. In dit geval was moeder op donderdag vroeg in de ochtend overleden. De zoon had onmiddelijk de meldkamer van het crematorium gebeld om de gewenste datum en tijd van cremeren door te geven: zaterdagmiddag om 16.30 uur. De meldkamer adviseerde hem om de uitvaartverzorger de afspraken te laten verifiëren. Maar dat werd helaas niet doorgegeven. In de loop van donderdagmiddag werd duidelijk dat het jaarlijkse personeelsfeestje van het crematorium stond gepland op diezelfde zaterdagmiddag, dus geen crematies meer vanaf 16.00 uur.
De enige mogelijkheid vóór het weekend was een crematie op zaterdagochtend om 9.30 uur, 48 uur na het overlijden!
Met veel kunst en vliegwerk zijn toen de rouwkaarten per mail verstuurd, zijn de kist, het vervoer en de koffietafel besteld en kon er nog net aangifte van overlijden gedaan worden bij de gemeente, waarmee toestemming voor de crematie gegeven wordt.
Het ging net allemaal goed, maar het was wel een hele hectische tijd waarbij ook de familie nauwelijks kon beseffen wat er allemaal gebeurde, laat staan rustig naar het afscheid toeleven.
Aan de andere kant vraagt een uitvaart die na 8 werkdagen wordt gepland ook veel van de nabestaanden. Kinderen en partners die ineens dagenlang bij elkaar zijn, kunnen naast vermoeidheid ook de nodige stress gaan voelen.
Onze ervaring is dat, als het kan, de meest ideale tijd van voorbereiden op de uitvaart 4 tot 6 dagen is.