Afgelopen maand waren we bij onze zoon en schoondochter in Colombia, waar zij al 6 jaar wonen en werken. We hebben met veel Colombianen kennis mogen maken en gesprekken gevoerd. Maar steeds als zij er achter kwamen dat ik uitvaartverzorger ben, keken ze me met een verschrikt gezicht aan. In Colombia is práten over de dood al eng, laat staan dat je er in zou willen werken.
Gelukkig is het taboe rond de dood in Nederland de laatste 20 jaar een heel stuk minder geworden. Bij het overlijden van een familielid of een vriend(in) wordt er vaak open over gevoelens gepraat en graag meegeholpen met de verzorging en andere voorbereidingen. Dat is immers het laatste wat je voor jouw dierbare kunt doen en als naaste weet je het beste wat bij de overledene past.
Begraven of cremeren?
Toch worden er vlak na het overlijden soms vragen gesteld door de uitvaartverzorger die je kunnen overvallen en waar je graag wat langer over na had willen denken.
Zo komt al vrij snel de vraag naar voren of er gekozen wordt voor begraven of cremeren. Afgelopen maanden zijn er bijvoorbeeld relatief veel mensen overleden in de Noordoostpolder. Het is dan zaak snel afspraken te maken voor de uitvaart op de gewenste dag en tijd. Anders moet er soms een of twee dagen gewacht worden met de begrafenis of crematie. Of moet je noodgedwongen kiezen voor een tijdstip vroeg in de ochtend of juist laat in de middag. Dat kan heel onaangenaam zijn voor vooral oudere familieleden die soms uren moeten rijden om bij de uitvaart te kunnen zijn.
Hoe op te baren?
Een andere vraag die al gauw gesteld wordt, is de naar de wens van opbaren. Gaat de voorkeur uit naar meteen in de kist leggen of juist zolang mogelijk op bed opbaren? Gevoelsmatig kunnen de kinderen van een overleden ouder daar heel verschillend over denken. Het is daarom verstandig om vooraf de wensen rondom je dood te bespreken. Je hebt dan rustig met elkaar kunnen praten en komt sneller tot een gezamenlijk besluit.
En zo komen er in de dagen voor de uitvaart nog veel meer vragen op tafel:
- mag de kist open blijven voor iedereen of alleen voor mensen die dichtbij je staan?
- wie wil je uitnodigen voor de uitvaart?
- van welke liedjes of muziek heb je altijd genoten en wil je nu ook laten horen?
enzovoort.
Voorkom discussie achteraf.
Ook kan discussie voorkomen worden als je zelf bij leven met je naasten praat over jouw wensen rond de dood en dat ook het liefst vastlegt op papier. Dat is niet gemakkelijk, want ook wij Nederlanders, praten daar nog steeds niet graag over. Wat dat betreft begrijpen we die Colombianen heel goed. Maar het is wel verstandig, want we krijgen er immers allemaal mee te maken.
Bij Corridor uitvaartverzorging kunnen we u helpen door middel van het boekje "Wensen voor mijn uitvaart" waar u uw wensen in vast kunt leggen. Gratis aan te vragen via de mail: info@corridoruitvaart.nl of even bellen: 06-53474857.