Omdat het aantal crematies ook in ons werkgebied stijgt is het wellicht goed om in te zoomen op het onderwerp asbestemming. Zeker bij een plotseling overlijden komt de definitieve keuze over de asbestemming nogal eens pas aan de orde als de brief van het crematorium op de mat valt. Daarin staat dat, volgens wettelijke bepalingen, de as na de crematie een maand in het crematorium moet blijven en er worden allerlei opties genoemd voor de asbestemming. Dat loopt uiteen tot bijzetting van de asbus of urn op een daarvoor aangewezen plek (urnenmuur, -graf of -tuin), het uitstrooien op een bijzondere locatie tot het verdelen van de as onder de nabestaanden (bijvoorbeeld voor een as-sieraad).
Waarom mogen de nabestaanden de as pas na een maand ophalen bij het crematorium?
De voornaamste reden hiervoor is dat de nabestaanden rustig na kunnen denken over de asbestemming.
Soms is het zo dat er tussen de papieren van de overledene nog een briefje gevonden wordt met de wensen van de overledene over die bestemming. In dat geval kan die wens gerespecteerd worden.
Lastiger wordt het als de meningen binnen een familie verdeeld zijn. Dit kan tot grote problemen leiden.
In principe is de "opdrachtgever" (vertegenwoordiger van of namens de familie) verantwoordelijk voor de afhandeling. Het is goed als deze persoon de vele mogelijkheden met de naasten doorneemt.
Als dit na goed overleg tot een mooie oplossing leidt is dit prachtig. Met een afsluitend ritueel kan dit een voorzichtig stapje zijn in het rouwproces.
Bij de verdeling van as onder de nabestaanden kan ieder er op eigen wijze vorm aan geven. Dit kan voor naasten die in het buitenland wonen een optie zijn.
In alle gevallen is het beter om er voorafgaand aan het overlijden over na te denken.
Het is dan ook onderdeel van de beslissing over de keuze van begraven of cremeren.